В ежедневието си рядко се замисляме за ефекта на климатичните промени

...
В ежедневието си рядко се замисляме за ефекта на климатичните промени
Коментари Харесай

Притеснителни прогнози за отглеждането на кафе

В всекидневието си рядко се замисляме за ефекта на климатичните промени върху метода ни на живот. Но в случай че поради тях останем без обичаната си чаша кафе заран, сигурно няма да сме по никакъв начин удовлетворени.

Докато едни се пробват да намерят различни способи за развъждане на кафе, тъй като обичайният се оказва нездравословен за околната среда, други са мощно обезпокоени, че плантациите с кафе скоро могат да останат единствено на картинка, а добивът в международен мащаб съществено да намалее.

Според ново проучване на учени от Университета по приложни науки в Цюрих, климатичните промени ще вършат развъждането на кафе от сорта Арабика все по-трудно през идващите години. Именно това е първият обработен тип кафе, който през днешния ден съставлява цели 60% от общия рандеман в международен мащаб.
 Снимка 562004
Кафето от този вид изисква специфични условия за развъждането си, а най-подходящите региони са Централна и Южна Америка, по-специално Бразилия, както и Централна и Западна Африка и елементи от Южна и Югоизточна Азия. Според прогнозите на учените, именно те ще бъдат съществено наранени от промените в климата през идващите десетилетия.

Като резултат от това до 2050 година въпросните региони ще стават все по-неблагоприятни за развъждането на кафе и производителите ще би трябвало да търсят нови територии за плантациите на фона на непрестанно разширяващите се неподходящи зони за задачата.

Основен проблем се оказва покачването на температурите. Освен кафето, от него страда и развъждането на авокадо и кашу, за които обаче има по-голяма възможност да се основат " жизнеспособни среди за напредък в някои области ". А и те надалеч не са толкоз широко консумирани, колкото е кафето.
 Снимка 562003
Авторите на проучването считат, че и за трите култури  " ще е належащо адаптиране към изменението на климата ". В това може да се включва основаване и размножаване на сортове, които са по-подходящи за новите условия. В частност при кафето сортът Арабика може да бъде сменен от Робуста, тъй като дърветата са по-устойчиви. Крайният артикул обаче е с по-ниско качество.

А компании като Starbucks, които са напълно подвластно от добива на кафе, създават свои тактики като разпространяване на устойчиви на новите климатични условия сортове кафе и ограничения за опазването на горите във влажните зони, където са плантациите, предава CNN.

Разбира се, изцяло предстоящ резултат е повишаването на цената на кафето, както на международните пазари, по този начин и по магазините. И най-вероятно това да бъде наклонност, която ще се резервира и през идващите години, най-малко до момента в който не се откри дейно решение на казуса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР